טיפול בטחורים
אנחנו אולי מתביישים לדבר עליהם, אבל טחורים הן אחת הבעיות השכיחות ביותר בעולם בכלל ואצל הישראלים בפרט. אחד מכל 3-4 ישראלים יסבול מתישהו מחייו מטחורים והנתון מדהים עוד יותר הוא ש10% יסבלו מהם באופן כרוני!
אז מהם בעצם טחורים, איך הם נוצרים? מי סובל מהם? מה דרכי הטיפול הקיימות? על כל אלו נענה במאמר הבא.
מהם טחורים (HEMORRHOIDS) ומהם הסימנים המראים על טחורים?
טחורים הם למעשה ורידים (כלי דם) קטנים באזור פי הטבעת אשר מתנפחים כתוצאה מלחץ המופעל על האזור. התנפחות זו גורמת להווצרות של מעין "בועה" בכלי הדם שבולטת, וזהו הטחור. הטחורים יכולים להיות ממוקמים גם באזור פי הטבעת הפנימי, אז לרוב הם לא יכאבו ולא יגרדו, אך הם יכולים לדמם, או שהם יהיו ממוקמים בפי הטבעת החיצוני, אז הם יכולים גם לכאוב מעט ולגרום לתחושת אי נוחות. בנוסף אזור פי הטבעת, האנוס, יכול להרגיש כולו מעט נפוח. רופא יאבחן את הטחורים לפי תלונות המטופל ו/או בדיקת פיזית.
מי עלול לסבול מטחורים?
בעיקרון- כולנו. טחורים הופכים לשכיחים יותר בגילי 45-65 שנים. אבל טחורים הם מצב יותר שכיח אצל אוכלוסיות מסויימות כגון:
- נשים בהריון (בגלל עלייה בנפח הדם בזמן ההריון) ולאחר לידה בגלל הלחץ הגדול המופעל באזור בעת דחיפת התינוק.
- אנשים אשר יושבים באופן ממושך (למשל אנשים העובדים במשרדים ולא קמים לעתים שעות רבות מהכיסא)
- אנשים הסובלים מעצירויות מרובות או שלשולים מרובים וניגוב יתר של אזור פי הטבעת.
מה אני יכול/ה לעשות בכדי למנוע את הטחורים?
כל מי שהיו לו טחורים פעם אחת יודע שהוא בסיכון שהם יחזרו. יש לנו מספר טיפים שיוכלו לעזור לכם לנסות ולמנוע את החזרה של הטחורים:
- שתייה מרובה. שתייה של מים מרככת את היציאות וגורמת לנו "לדחוף" פחות בזמן היציאה. כאשר אנו מפעילים לחץ בעת היציאות כלי הדם באזור מתנפחים יותר ואז עלולים לצאת הטחורים. לכן יש להשתדל מאוד שלא לדחוף. שתיית מים מרובה בהחלט יכולה לעזור.
- למי שמים אינם מספיקים עבורו והיציאות עדיין מעט קשות, יכול ללכת לאמצעים כגון סיבים תזונתיים (למשל מוצרים כגון בנפייבר, פגלקס ונורמלקס שניתן למצוא בכל בית מרקחת). סיבים תזונתיים סופחים הרבה מים למערכת העיכול ועוזרים גם הם לרכך את היציאה. בנוסף ניתן לרכוש תוספי תזונה אשר גם הם עוזרים למנוע עצירות ויציאות קשות. לרוב הם מכילים מינרלים כגון מגנזיום ו/או צמחים ופירות מסויימים שמרככים את היציאות. בין מוצרים אלו ניתן למצוא את המצויינים: לקסין פורטה, פילקס ואלויקס. גם אותם ניתן למצוא בפארמים ואתרי האונליין.
- פעילות ספורטיבית – קומו מהכיסא. ישיבה ממושכחת מהווה סיכון ברור ליציאת טחורים. פעילות ספורטיבית, הליכות ועוד יכולה מאוד לסייע למנוע את חזרת הטחורים.
- בעת הניגוב באסלה, יש לנגב בצורה עדינה, או אפילו עם מגבונים מיוחדים (יש מגבונים מיוחדים הנקראים פרוקטו-מגבונים. הם מכילים גם תמציות המרגיעות את האזור. ניתן להשתמש בהם גם למניעה וגם בעת שמטפלים בטחורים קיימים. הניגוב יותר עדין וזה עוזר להרגעת האזור.
יש לי טחורים, איך אני יכול/ה לטפל בהם ולהקל?
תחילה חשוב לדעת אם הטחורים הם חיצוניים או פנימיים. כמובן שנוכל להרגיש זאת בעת הניגוב. אם אנו מרגישים שהטחורים הם חיצוניים, נוכל למרוח משחות מרגיעות ומטפלות.
*ישנן שלל משחות בשוק, החל מהמוכרת פרוקטו-גליבנול אשר נמכרת כתרופה שאינה דורשת מרשם רופא. משחה זו עוזרת לכיווץ קל של כלי הדם ולהרגעת האזור. בנוסף קיימות שלל משחות טבעיות בשוק אשר מכילות לרוב צמחי מרפא העוזרים לכיווץ ומרגיעים את העור המגורה באזור. דוגמאות מצויינות הן משחת פרסטו ג’ל. משחה זו מאוד פופולרית ובצדק. מורחים אותה פעמיים ביום והיא יכולה לעזור לטפל ולהרגיע את הטחורים. בנוסף יש משחות כגון קרם אובליפיחה אשר גם הן מרגיעות.
אם הטחורים הם פנימיים כאמור לא נוכל לראות אותם. אם יש דימום קל בעת היציאות זה בהחלט יכול להראות על טחורים פנימיים, אולם כדאי מאוד תחילה לבדוק זאת אצל הרופא בכדי לשלול בעיות אחרות.
*באם הטחורים הם פנימיים ישנם נרות (פתילות) אשר מכילים את אותם החומרים של המשחות שדיברנו עליהן קודם. את הנרות מחדירים כמובן פנימה לתוך פי הטבעת. נרות הקיימים בשוק: פרוקטו פתילות, נרות אובליפיחה, פרוקטוזורין ועוד.
ניתן בהחלט לשלב בין משחה/פתילות לבין סיבים תזונתיים המרככים את היציאות כגון נורמלקס ובנפייבר.
*כדאי להכיר גם את הכריות לטחורים. ישנן כריות סיליקון שבנויות כך שיש חור באמצע הכרית. כרית זו יכולה מאוד להקל אצל אנשים הסובלים מטחורים או פצעי לחץ. היא למעשה מונעת את הלחץ המופעל על אזור פי הטבעת בעת הישיבה. כריות אלו מצויינות לשימוש גם אצל אנשים הסובלים מטחורים לא נעימים כאן ועכשיו וגם למניעה אצל אנשים היושבים שעות ממושכות, למשל עובדי משרדים או חולים סיעודיים אשר אינם קמים הרבה מהכיסא.
יש לציין כי קיימות גם אופציות של התערבות כירורגית בטחורים. לאנשים אשר מאוד סובלים מהבעיה מומלץ לפנות לפרוקטולוג (מומחה לאזור פי הטבעת) אשר יציע להם חלופות טיפוליות. ישנו ניתוח פשוט יחסית שקושר את דפנות הטחור לכלי הדם וההצטלקות באזור כתוצאה מהקשירה בעצם מרפאת את הטחור. ישנו ניתוח נוסף המוצע לאנשים אשר שום חלופה אחרת לא עבדה אצלם. ניתוח זה כרוך בהחלמה לא קלה וכאבים עזים באזור הניתוח. בניתוח זה ממש כורתים את הטחורים ותופרים. זהו למעשה המוצא האחרון וצריך לקחת בחשבון שניתוח זה מלווה בכאב עז והחלמה לא קלה.
מקווים שעשינו לכם קצת סדר בדברים. לכו לשתות כוס מלאה של מים וזכרו – שתייה מרובה מונעת טחורים! ב